×

Μήνυμα σφάλματος

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls στην _menu_load_objects() (γραμμή 579 του /var/www/vhosts/copyrightschool.gr/eyed.gr/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters στην drupal_get_feeds() (γραμμή 394 του /var/www/vhosts/copyrightschool.gr/eyed.gr/includes/common.inc).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΥΕΔ προς ΓΣΕΒΕΕ: “Σεβαστείτε το δικαίωμα των δημιουργών να αμείβονται για τη χρήση των έργων τους”

 

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2019

Το δικαίωμα των δημιουργών να αμείβονται για τη χρήση των έργων τους είναι αδιαπραγμάτευτο και διεθνώς αναγνωρισμένο ως απόλυτο και αποκλειστικό δικαίωμα. Οι επιχειρηματίες επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τα μουσικά έργα που παράγουν οι δημιουργοί, επειδή αναγνωρίζουν την προστιθέμενη αξία που αυτά προσδίδουν στις επιχειρήσεις τους και προσδοκούν να αυξήσουν τα έσοδά τους. Συνεπώς, υποχρεούνται να λάβουν την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής και να καταβάλλουν τα αντίστοιχα πνευματικά δικαιώματα.

Τα παραπάνω επισημαίνει η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων-ΕΥΕΔ στην εξώδικη απάντησή της προς τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) μετά την ανακοίνωση  που έστειλε η τελευταία στα μέλη της και τα προτρέπει να μην λάβουν σχετική αδειοδότηση από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης αλλά να καταθέσουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσά για τη χρήση μουσικής στις επιχειρήσεις τους, βάσει ανύπαρκτου αμοιβολογίου.

Η ΕΥΕΔ απαντά με αυστηρό τόνο σε αυτήν την πρωτοβουλία  και “πρωτοτυπία” της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς στην ουσία η ΓΣΕΒΒΕ παροτρύνει τα μέλη της να παρανομήσουν, χωρίς βεβαίως να είναι σε θέση να τους εξασφαλίσει προστασία έναντι των αστικών, διοικητικών και ποινικών κυρώσεων που επισύρει η  χρήση μουσικών έργων χωρίς άδεια και χωρίς καταβολή της οφειλόμενης αμοιβής στους δημιουργούς.

Για το λόγο αυτή η ΕΥΕΔ ζητά από τη ΓΣΕΒΕΕ να ανακαλέσει άμεσα με δημόσια ανακοίνωση τις παράνομες συστάσεις προς τα μέλη της και να τα ενημερώσει για τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες αδειοδότησης για τη χρήση μουσικής στις επιχειρήσεις τους.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας με ανακοίνωσή του σχετικά με το δελτίο τύπου της ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι  Για τις αμοιβές σχετικά με τη δημόσια εκτέλεση που οφείλονται για το 2019 δεν συντρέχει καμία από τις περιπτώσεις που αναφέρει ο νόμος και που επιτρέπουν τη δημόσια κατάθεση (κατάθεση σε Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων) σύμφωνα με τα άρθρα 427, 431 και 434 ΑΚ και ως εκ τούτου η δημόσια κατάθεση δεν επιφέρει απόσβεση της ενοχής και δεν συνεπάγεται κανένα αποτέλεσμα ως έννομη συνέπεια. 

Συνεπώς, ο χρήστης δεν θα έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί την έγγραφη άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής από την Ε.Υ.Ε.Δ. και την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ λόγω της δημόσιας κατάθεσης στην οποία τυχόν προέβη με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί μουσικά έργα χωρίς άδεια” https://opi.gr/epikairotita1/nea/9429-4-2-2019