×

Μήνυμα σφάλματος

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls στην _menu_load_objects() (γραμμή 579 του /var/www/vhosts/copyrightschool.gr/eyed.gr/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters στην drupal_get_feeds() (γραμμή 394 του /var/www/vhosts/copyrightschool.gr/eyed.gr/includes/common.inc).

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μια ακόμη Δικαίωση των δημιουργών μουσικών έργων:

 

Αναδρομικά η είσπραξη από την ΕΥΕΔ οφειλόμενων δικαιωμάτων

 

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2019

Ένα ακόμα εμπόδιο για την είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων από παρελθούσες χρήσεις μουσικών έργων έχει πλέον ξεπεραστεί, ώστε να καταστεί εφικτή η καταβολή  της νόμιμης αμοιβής των δημιουργών για τη χρήση της πνευματικής δημιουργίας τους.

Με τροπολογία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή, ανατίθεται στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων-ΕΥΕΔ, η είσπραξη και των δικαιωμάτων που είχαν γεννηθεί ως αξιώσεις σε χρόνο προγενέστερο της ανάθεσης της διαχείρισης των δικαιωμάτων στην εν λόγω Ειδική Υπηρεσία. Η τροπολογία ρυθμίζει όλες τις περιπτώσεις που αφορούν σε οφειλές πνευματικών δικαιωμάτων που δεν είχαν καταβληθεί στην πρώην Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΕΠΙ ΑΕ), η άδεια της οποίας ανακλήθηκε.

Με άλλα λόγια, η ΕΥΕΔ μπορεί πλέον να εισπράττει αναδρομικά, πριν από τη σύστασή της, τα πνευματικά δικαιώματα που αναλογούσαν στη χρήση των μουσικών έργων και δεν είχαν εισπραχθεί.

Πρόκειται για μια σημαντικότατη εξέλιξη που δικαιώνει πανηγυρικά τους δημιουργούς και δικαιούχους προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας επί μουσικών έργων καθώς η   συγκεκριμένη ρύθμιση ικανοποιεί σχετικό αίτημά τους, κρίσιμο τόσο για την επιβίωσή τους όσο και την ενίσχυση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. Οι δημιουργοί και δικαιούχοι δικαιωμάτων έχουν τα τελευταία χρόνια υποστεί σημαντικότατες απώλειες στα εισοδήματά τους και ζητούσαν επίμονα να βρεθεί τρόπος για τη διασφάλιση και απόδοση των δικαιωμάτων τους από παρελθούσες χρήσεις των έργων τους.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι δεν μπορούν να κατασχεθούν από τρίτους ποσά (πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα) που προορίζονται να διανεμηθούν στους δικαιούχους (φυσικά πρόσωπα) και τα οποία βρίσκονται στα χέρια των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης ή της ΕΥΕΔ μέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων πεντακοσίων (7.500) ευρώ ετησίως για κάθε δικαιούχο.

Η ΕΥΕΔ, με πνεύμα κατανόησης και καλής συνεργασίας, απευθύνεται στους χρήστες μουσικής καλώντας τους να επικοινωνήσουν με τα κεντρικά γραφεία της και τους εξουσιοδοτημένους συνεργάτες της ανά την Ελλάδα, για να τακτοποιήσουν και να ρυθμίσουν τις τυχόν οφειλές τους από προηγούμενες μη αδειοδοτημένες χρήσεις μουσικών έργων.