×

Μήνυμα σφάλματος

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls στην _menu_load_objects() (γραμμή 579 του /var/www/vhosts/copyrightschool.gr/eyed.gr/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters στην drupal_get_feeds() (γραμμή 394 του /var/www/vhosts/copyrightschool.gr/eyed.gr/includes/common.inc).
Πλεονεκτήματα συλλογικής διαχείρισης

Ο πνευματικός δημιουργός μπορεί είτε μόνος του είτε μέσω Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης να διαχειριστεί τα πνευματικά του δικαιώματα. Στη σημερινή εποχή με τη ραγδαία εξελισσόμενη τεχνολογία και τα μέσα πρόσβασης στα πνευματικά έργα, η ατομική διαχείριση είναι στην πράξη ανέφικτη. Για την αποτελεσματική προστασία και αδειοδότηση της χρήσης των πνευματικών έργων  ισχύει παγκόσμια το σύστημα της Συλλογικής Διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων από Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης.

Η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων -ΕΥΕΔ, διαχειρίζεται συλλογικά τα πνευματικά δικαιώματα 14.500 και πλέον Ελλήνων συνθετών, στιχουργών και δικαιούχων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η εγγραφή στην ΕΥΕΔ  είναι δωρεάν και παρέχεται πλήρης προστασία του εκπροσωπούμενου μουσικού  ρεπερτορίου μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα ελέγχου, αδειοδότησης, είσπραξης και απόδοσης των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Δικαιώματα των δικαιούχων σύμφωνα με τις παραγράφους 1 έως 5 του άρθρου 12 (άρθρο 5 παράγραφοι 2, 4, 5, 6, 7 και 8 εδάφιο α΄ της Οδηγίας ΕΕ 2014/26)

1. Οι δικαιούχοι έχουν το δικαίωμα να αναθέτουν σε οργανισμό συλλογικής διαχείρισης της επιλογής τους να διαχειρίζεται το περιουσιακό δικαίωμα ή τις εξουσίες (δικαιώματα) που απορρέουν από αυτό ή κατηγορίες εξουσιών ή είδη έργων ή αντικείμενα προστασίας της επιλογής τους, για τις επικράτειες της επιλογής τους, ανεξάρτητα από το κράτος - μέλος ιθαγένειας, κατοικίας ή εγκατάστασης είτε του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, είτε του δικαιούχου (σύμβαση ανάθεσης). Η ανάθεση μπορεί να γίνεται με μεταβίβαση του δικαιώματος, ή των σχετικών εξουσιών προς τον σκοπό της διαχείρισης, είτε με παροχή σχετικής πληρεξουσιότητας, είτε με οποιαδήποτε άλλη συμβατική συμφωνία. Η ανάθεση γίνεται κάθε φορά εγγράφως και για ορισμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τρία (3) έτη. Σε περίπτωση αμφιβολίας τεκμαίρεται ότι η ανάθεση αφορά σε όλα τα έργα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα μελλοντικά έργα, για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τρία (3) έτη. Ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης υποχρεούται να διαχειρίζεται το περιουσιακό δικαίωμα, τις εξουσίες ή κατηγορίες εξουσιών ή είδη έργων ή αντικείμενα προστασίας, εφόσον η διαχείρισή τους εμπίπτει στο πεδίο δραστηριοτήτων του, εκτός εάν έχει αντικειμενικά αιτιολογημένους λόγους να αρνηθεί την ανάληψη της διαχείρισης.

2. Οι δικαιούχοι έχουν το δικαίωμα να καταγγέλλουν εν όλω ή εν μέρει τη σύμβαση ανάθεσης αναφορικά με το περιουσιακό δικαίωμα ή κατηγορίες εξουσιών, ή είδη έργων, ή αντικείμενα προστασίας της επιλογής τους για τις επικράτειες της επιλογής τους, ή να ανακαλούν οποιοδήποτε από τα δικαιώματα, κατηγορίες εξουσιών ή ειδών έργων και αντικειμένων προστασίας από τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης, ύστερα από έγγραφη προειδοποίηση τριών (3) μηνών. Η καταγγελία παράγει αποτελέσματα όταν παρέλθει τρίμηνο από την υποβολή της έγγραφης προειδοποίησης, ενώ οι άδειες που έχουν χορηγηθεί πριν από την καταγγελία συνεχίζουν να ισχύουν έως τη λήξη της διάρκειάς τους.

3. Εάν υπάρχουν ποσά που οφείλονται σε δικαιούχο για πράξεις εκμετάλλευσης που έγιναν πριν από τη λήξη ισχύος της σύμβασης ανάθεσης, ή την υποβολή καταγγελίας, ή την ανάκληση, ή δυνάμει άδειας που χορηγήθηκε πριν από την έναρξη ισχύος της λήξης, ή της καταγγελίας, ή της ανάκλησης, ο δικαιούχος διατηρεί τα δικαιώματά του με βάση τα άρθρα 18, 19, 25, 27, 37 και 42.

4. Ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης, δεν μπορεί να περιορίζει την άσκηση των δικαιωμάτων που προβλέπονται στις παραγράφους 2 και 3 με το να επιβάλλει ως όρο άσκησής τους την ανάθεση σε άλλον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης της διαχείρισης των δικαιωμάτων ή των κατηγοριών εξουσιών, ή ειδών έργων, ή αντικειμένων προστασίας που υπόκεινται σε λήξη, ή έχουν καταγγελθεί, ή ανακληθεί.

5. Όταν ο δικαιούχος αναθέτει σε οργανισμό συλλογικής διαχείρισης, να διαχειρίζεται το περιουσιακό δικαίωμα, ή εξουσίες, ή κατηγορίες εξουσιών, ή είδη έργων, ή αντικείμενα προστασίας παρέχει τη συναίνεσή του συγκεκριμένα για κάθε εξουσία ή κατηγορία εξουσιών, ή είδος έργων ή αντικειμένων προστασίας. Η συναίνεση πρέπει να αποδεικνύεται εγγράφως και τεκμηριωμένα.

Εισδοχή μελών

Δείτε εδώ αναλυτική ενημέρωση για την εισδοχή νέων μελών στην ΕΥΕΔ, τους όρους και τα δικαιολογητικά εγγραφής, τον καθορισμό της έννοιας για τις διαφορετικές κατηγορίες δημιουργών και δικαιούχων δικαιωμάτων (συνθέτης, στιχουργός, εκδότης, υποεκδότης, διασκευαστής μουσικής - διασκευαστής στίχου, κληρονόμος, ιδιοκτήτης) και τις γενικές υποχρεώσεις των μελών.

Χορήγηση αδειών μη εμπορικής χρήσης

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 4481/2017, οι δικαιούχοι έχουν το δικαίωμα να χορηγούν άδειες μη εμπορικής χρήσης δικαιωμάτων, κατηγοριών εξουσιών ή ειδών έργων και αντικειμένων προστασίας της επιλογής τους.

Με απόφαση της γενικής συνέλευσης, η ΕΥΕΔ θα καθορίζει τους όρους με βάση τους οποίους οι δικαιούχοι χορηγούν άδειες μη εμπορικής χρήσης με υποχρέωση ενημέρωσης των δικαιούχων για τις επιλογές τους και παροχής της μεγαλύτερης δυνατής ευχέρειας στην άσκηση των σχετικών δικαιωμάτων τους.

 

Τι προσφέρει το Τμήμα Μελών της ΕΥΕΔ

Το τμήμα Mελών της ΕΥΕΔ είναι ένα από σημαντικότερα κομμάτια της δραστηριότητας του Υπηρεσίας και ασχολείται με την υποδοχή του μέλους αλλά και κάθε πιθανό αίτημά του προς αυτήν. Η διαχείριση των μελών είναι τομέας ιδιαίτερα νευραλγικός αφού έχει επικοινωνία με τους εντολείς της Υπηρεσίας, τους δημιουργούς, και συνεργάζεται, τόσο με τα υπόλοιπα τμήματα της ΕΥΕΔ, όσο και με τρίτους, για την εξυπηρέτησή και την επίλυση θεμάτων όποτε αυτά προκύπτουν.

Το τμήμα Μελών υποδέχεται και αφουγκράζεται τα αιτήματα των δικαιούχων και τα κατευθύνει προς τους αρμόδιους για την επίλυση ή διευθέτησή τους, συμβάλλοντας ενεργά στην επαφή του με όλους τους λειτουργικούς τομείς της ΕΥΕΔ.

Το τμήμα Μελών δραστηριοποείται προς τις εξής κατευθύνσεις:

1. Ενημέρωση για το περιεχόμενο της σύμβασης που υπογράφει ο πνευματικός δημιουργός καθώς και των τυπικών διαδικασιών που απαιτούνται με την υπογραφή της.

2. Διατήρηση αρχείου συμβάσεων και προσωπικών δεδομένων (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα κλπ).

3. Τήρηση και παρακολούθηση ατομικής λογιστικής καρτέλας που αφορά την πίστωση των εκκαθαρισμένων πνευματικών δικαιωμάτων και την καταβολή τους.

4. Υποδοχή και ακρόαση των δημιουργών/μελών για θέματα που αφορούν στη συμβατική σχέση μέλους – ΕΥΕΔ.

5. Διατήρηση καθημερινής επαφής με όλα τα τμήματα και τους τομείς λειτουργίας της ΕΥΕΔ, για την αμεσότητα της επίλυσης των θεμάτων που αφορούν στη διαχείριση των έργων και στα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή.

6. Επιμέλεια για τακτική επικοινωνία και ενημέρωση των μελών για θέματα πρακτικά που προκύπτουν από τις χρήσεις των έργων τους.

7. Συμβουλευτικός ρόλος προς τους δημιουργούς για παροχή ( σε συνεργασία και με τη νομική Υπηρεσία και με την Τεκμηρίωση) πληροφόρησης και ενημέρωσής τους σχετικά με την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα.

 

Καταβολή Δικαιωμάτων

Η ΕΥΕΔ εκδίδει και παραδίδει σε κάθε δημιουργό/δικαιούχο συγκεντρωτική εκκαθάριση πνευματικών δικαιωμάτων για κάθε περίοδο διανομής. Το μέλος μπορεί να λάβει και αναλυτική εκκαθάριση, εφόσον τη ζητήσει, λαμβάνοντας γνώση αναλυτικά για τα ποσά που έχουν προκύψει στη συγκεκριμένη διανομή, για κάθε έργο του, ανά πηγή είσπραξης.